Cursus Alles over paardenverzorging

Hoe leuk is het om een verzorgpaard of pony te hebben?

Bij ons op de manege kan dat! Hoe je junior verzorger of verzorger kunt worden lees je op deze pagina onder het kopje cursus. Daar vind je de benodigde informatie en hieronder staat alvast een toelichting hierop.

Meld je aan voor de cursus

Spelregels: Ieder paard/ pony heeft maximaal 1 verzorger per dag. Een paard/ pony mag iedere dag één keer verzorgd worden. Op zondag niet.

Met het behaalde certificaat 1 en 2 ben je junior verzorger en mag je:
1 (vaste) dag per week een vaste pony/ paard verzorgen.

Deze verzorging bestaat uit:

 • in de stal poetsen met zachte en harde borstels
 • in de stal hoeven uitkrabben
 • in de stal de manen kammen met een zachte borstel en de vlechten zoals van bijv Ringo laten zitten. Pas op dat er geen elastiekjes in de stal blijven liggen, dit is gevaarlijk voor de dieren.
 • in de stal de staart uitpluizen het liefst met de hand.

Om verzorger te kunnen worden dien je:

 • minimaal 8 jaar oud zijn
 • deelgenomen hebben aan de cursus “Alles over paardenverzorging deel 1”
 • deelgenomen hebben aan de cursus “Alles over paardenverzorging deel 2”

Verzorger ben je als je paardenverzorging 1, 2 en 3 hebt.
Als verzorger mag je 1 (vaste) dag per week een vaste pony/ paard verzorgen. Daarnaast houdt de verzorger contact met de junior-verzorgers om hun te helpen bij het leren verzorgen van een pony/paard. De verzorger mag meer dan de junior verzorger. Je mag:

 • pony/paard verzorgen op de poetsplaats
 • wandelen met de pony/paard op het achtererf tot het eind van de buitenrijbaan
 • paard/pony wassen in overleg met de stalmedewerkers bijv voor een wedstrijd

Om verzorger te worden moet je:

 • minimaal 10 jaar oud zijn
 • deelgenomen hebben aan de cursus “Alles over paardenverzorging deel 3”

Omdat het drukker wordt op de manege hebben  de paarden en pony’s het extra druk op de woensdag en zaterdag en weinig rust krijgen en daarom niet veel tijd hebben om te eten hebben we besloten om op deze dagen alleen nog in de box te verzorgen, dus niet op de poetsplaats. En de verzorgers mogen maar 1x per dag het paard of de pony verzorgen. Zo krijgen de dieren meer rust en dat verdienen ze ook heel erg.

Meld je aan voor de cursus

Lisa is het vaste aanspreekpunt voor de beschikbare paarden en pony’s. Zij deelt ze in en zal ook veranderingen doorgeven.

Cursus

Deze cursus waarin je alles leert over de verzorging van paarden bestaat uit 4 delen. Ieder deel beslaat 6 zaterdagen waarin diverse onderwerpen aan bod komen. We beginnen met het uitleggen van poetsen, opzadelen en omgaan met een pony/paard. Als je alle vier de delen gevolgd hebt ben je zelfs in staat om een paard te scheren en de dierenarts te assisteren bij een behandeling. Klik op hieronder op de linkjes om te lezen wat je per deel leert.

De cursussen worden opvolgend aan elkaar gegeven. Ook kun je op onze manege een verzorgpaard of verzorgpony krijgen. Dat betekent dat je deze lekker mag verzorgen en verwennen buiten de lestijden. We maken hierbij onderscheid tussen een junior-verzorger, verzorger en hoofd-verzorger. Om dit te kunnen en te mogen doen moet je de cursus volgen. Heb je hierin interesse meld je dan hier aan of bij de bar.

Meer informatie

Wil jij weten wanneer je wat mag doen? Lees nu de nieuwe cursus alles over paardenverzorging:

Cursus Alles over paardenverzorging (NIEUW)

Data cursus

Geen actuele data beschikbaar