Cursus Alles over paardenverzorging

Hoe leuk is het om een verzorgpaard of pony te hebben?

Bij ons op de manege kan dat! Hoe je junior verzorger of verzorger kunt worden lees je op deze pagina onder het kopje cursus. Daar vind je de benodigde informatie en hieronder staat alvast een toelichting hierop.

Meld je aan voor de cursus

Spelregels: Ieder paard/ pony heeft maximaal 1 verzorger per dag. Een paard/ pony mag iedere dag één keer verzorgd worden. Op zondag niet.

Met het behaalde certificaat 1 en 2 ben je junior verzorger en mag je:
1 (vaste) dag per week een vaste pony/ paard verzorgen.

Deze verzorging bestaat uit:

 • in de stal poetsen met zachte en harde borstels
 • in de stal hoeven uitkrabben
 • in de stal de manen kammen met een zachte borstel en de vlechten zoals van bijv Ringo laten zitten. Pas op dat er geen elastiekjes in de stal blijven liggen, dit is gevaarlijk voor de dieren.
 • in de stal de staart uitpluizen het liefst met de hand.

Om verzorger te kunnen worden dien je:

 • minimaal 8 jaar oud zijn
 • deelgenomen hebben aan de cursus “Alles over paardenverzorging deel 1”
 • deelgenomen hebben aan de cursus “Alles over paardenverzorging deel 2”

Verzorger ben je als je paardenverzorging 1, 2 en 3 hebt.
Als verzorger mag je 1 (vaste) dag per week een vaste pony/ paard verzorgen. Daarnaast houdt de verzorger contact met de junior-verzorgers om hun te helpen bij het leren verzorgen van een pony/paard. De verzorger mag meer dan de junior verzorger. Je mag:

 • pony/paard verzorgen op de poetsplaats
 • wandelen met de pony/paard op het achtererf tot het eind van de buitenrijbaan
 • paard/pony wassen in overleg met de stalmedewerkers bijv voor een wedstrijd

Om verzorger te worden moet je:

 • minimaal 10 jaar oud zijn
 • deelgenomen hebben aan de cursus “Alles over paardenverzorging deel 3”

Omdat we op woensdag en zaterdag een groot gedeelte van de dag lessen hebben, mogen de paarden en pony’s alleen in hun box verzorgd worden. Op deze dagen mag er ook niet gewandeld worden.

De paarden en pony’s hebben tussendoor hun rust nodig en moeten ook tijd hebben om te eten. Verzorgers mogen maar 1x per dag het paard of de pony verzorgen. Zo krijgen de dieren meer rust en dat verdienen ze ook heel erg.

Meld je aan voor de cursus

Anouk is het vaste aanspreekpunt voor de beschikbare paarden en pony’s. Zij deelt ze in en zal ook veranderingen doorgeven.

Cursus paardenverzorging

Deze cursus waarin je alles leert over de verzorging van paarden bestaat uit drie delen. Deel 1 beslaat 3 zaterdagen en deel 2 en 3 beslaan 4 zaterdagen, waarin diverse onderwerpen aan bod komen. Wanneer er één les gemist is kun je deze inhalen tijdens de inhaal les. We beginnen met het uitleggen van poetsen, opzadelen en omgaan met een pony/paard.

Op onze site vind je de data van alle cursusdagen. Ook wordt er aangegeven welke cursus er op dat moment plaats zal vinden. De cursus moet in de juiste volgorde worden gevolgd, anders kan er kennis ontbreken. Wil je meedoen? Geef je dan nu snel op!

Wanneer deel 1 is behaald moet er eerst nog cursus 2 gevolgd worden, voordat er een verzorgpony gekozen mag worden. Wel weet je nu al meer over paarden en hoe je er mee om kunt gaan!

Wanneer deel 2 is behaald mag er een verzorgpony worden gekozen (die je per mail kunt aanvragen). Deze verzorgpony mag je op één vaste dag in de week poetsen. Het poetsen gebeurt nog wel in stal. Pas wanneer deel 3 is behaald mag er worden gepoetst op de poetsplaats.
Voor deel 3 moet je minimaal 10 jaar zijn.

Wanneer dit laatste deel van de paardenverzorgingscursus is behaald mag je je verzorgpony op jouw vaste dag poetsen op de poetsplaats.

 • Jeugd t/m 15 jaar mag i.v.m. de veiligheid alleen een pony kiezen en jeugd vanaf 16 jaar mag een paard kiezen.
 • Wanneer het gekozen dier krachtvoer (biks, muesli enz.) aan het eten mag is, het niet naar de poetsplaats of wandelen eerst zijn eten opeten.
 • Op woensdag en zaterdag mag er alleen op stal gepoetst worden en er mag vanwege de drukte niet meer gewandeld worden met de paarden en pony’s.
 • Op zondag worden er geen pony’s verzorgd.

Meer informatie

Wil jij weten wanneer je wat mag doen? Lees nu de nieuwe cursus alles over paardenverzorging:

Cursus Alles over paardenverzorging (NIEUW)

Data cursus

Geen actuele data beschikbaar