Cursus Paard en Gedrag

Cursus over het natuurlijke paardengedrag

Wil je alles weten over het gedrag van paarden? Misschien zelfs het gedrag kunnen beïnvloeden? Volg de cursus Paard en Gedrag bij de Goudse Manege, de enige manege in Gouda en omstreken die deze cursus aanbiedt.

Momenten dat het paard onvoorspelbaar reageert. Onder het zadel of in de stal, iedereen kent het wel. In onze 3-delige cursus Paard en Gedrag leer je het gedrag van een paard begrijpen en beïnvloeden. Onze gediplomeerde gedragstrainers leren je door middel van interactieve lessen stap voor stap hoe een paard denkt en hoe jij de leider kan zijn. Na de cursus ben je in staat om het gedrag van een paard te herkennen, begrijpen en beïnvloeden!

De cursus is effectief voor mensen die kennis op willen doen over het paardengedrag. Ook voor mensen met een angst voor paarden of paardrijden is deze cursus een groot voordeel. Angst voor paarden komt vaak voort uit de onvoorspelbaarheid van dier. Door middel van de cursus leer je over het gedrag en hoe jij daar als mens op kan inspelen. Hierdoor is het paard niet meer onvoorspelbaar voor jou!

Niveau 1

De cursus is verdeelt in 3 niveaus. Bij niveau 1 leer je de basis, hierbij staan twee dingen centraal. Als eerste leer je over het natuurlijke gedrag van een paard. Paarden zijn van nature vluchtdieren. Dat betekent hij of zij vlucht zodra het iets ziet wat onbekend is. Daarnaast is een paard een kudde dier. Dit bekent dat een paard van nature een hiërarchie is gewent en luistert naar een leider. Ten tweede zal je leren hoe je zelf overkomt naar een paard en hoe je je lichaam effectief gebruikt in de non-verbale communicatie naar het paard toe. Dit is de basiskennis voor het beïnvloeden van een paard.

Tijdens de cursus gaan we aan de slag met vier verschillende trainingsvormen vanaf de grond, namelijk: loswerken, grondwerk, hindernis- en obstakeltraining en dubbele lijnen. Alle vier dragen ze bij aan het ontwikkelen van jou als sterke leider van het paard. Daarnaast leert het paard omgaan met dingen die voor hem onbekend of eng zijn.

Niveau 2 en 3

Nadat niveau 1 is afgerond kan verder worden gegaan met niveau 2 en 3. Naarmate de cursus vordert wordt de theorie en de praktijk verder uitgelegd. Vooral het paard leren omgaan met angst en prikkels wordt verder uitgediept. Verder leer je paarden met uitdagender gedrag te trainen, zoals een paard dat de trailer niet in willen lopen of een angst voor muziek heeft.

 

Even voorstellen…

Diane Klaverdijk-Muilenburg

Sinds jongs af aan is Diane actief bezig met paarden. Ze heeft een grote interesse voor het trainen van paarden op een manier waarop je een eenheid vormt. De omslag van leraar basisonderwijs naar de opleiding Paardenhouderij was snel gedaan. Tijdens deze periode heeft Diane haar instructeursdiploma behaald. Verder beschikt ze ook over het diploma Carrousel Commandant.

Aangezien de interesse voor paardengedrag bleef groeien begon Diane, samen met Lejanne Marelis, met het doen van losse cursussen bij Equine.com. Uiteindelijk besloot ze in 2013 te starten met de opleiding Instructeur Paard en Gedrag. Hiervoor heeft ze in 2017 haar diploma overhandigt gekregen. Op de Goudse Manege is ze actief als instructeur voor rijlessen en als trainer voor de cursus Paard en Gedrag.

Lejanne Meralis

Lejanne is al sinds jongs af aan actief tussen de paarden. Sinds 2014 heeft ze haar eigen paard, Whiskey. Deze had een probleem met smalle doorgangen. In haar zoektocht naar de oplossing kwam ze bij Equine.com terecht.

Samen met Diane Klaverdijk begon Lejanne met het doen van losse cursussen. Uiteindelijk besloot ze de opleiding Instructeur Paard en Gedrag te volgen en heeft deze in 2017 afgerond. Samen met Diane verzorgt Lejanne de cursus Paard en Gedrag op de Goudse Manege.

 

Praktische informatie

De cursus bestaat uit 6 lessen van elk 1,5 uur en afsluitend examen. De lessen zullen plaatsvinden op De Goudse Manege, welke beschikt over een goede bereikbaarheid via zowel de auto als het openbaar vervoer. De lessen zullen plaatsvinden in het weekend.

Kosten voor de cursus zijn €150,- p.p. voor ruiters van De Goudse Manege en €175,- p.p. voor mensen van buitenaf.

Om mee te doen aan de cursus is er geen vereiste voorkennis nodig. Wel is de minimum leeftijd 12 jaar.

Voor vragen, neem hier contact op

 

De cursus is mede ontwikkeld en onder auspiciën van E-quine.com tot stand gekomen en kan wellicht ook een leuke opstart zijn voor de instructeurs cursus van E-quine.