Diensten

Cursus Paardrijden zonder Angst

Heb je gevoelens van angst (ontwikkelt) tijdens het omgaan met paarden en het paardrijden? En wil je daar graag vanaf? Dan bieden wij je deze cursus aan.

Wil jij je opgeven? Klik dan hier

Na een intakegesprek waarbij we ingaan op je angstbeleving gaan we in 9 lessen aan de slag met het herwinnen van het plezier in de omgang met paarden en het paardrijden.

Tijdens de lessen wordt ingegaan op:

 • de lichaamstaal en het gedrag van een paard
 • het omgaan met een paard in de stal en tijdens het opzadelen
 • het begeleiden van een paard.
 • Tijdens laatste lessen gaan we in op de angst tijdens het rijden.

Deze cursus bestaat uit 9 zaterdagmiddagen 14.30 uur tot ongeveer 16.00uur.
Bij voldoende aanmeldingen is de eerste les op zaterdag 10 april 2021.

De kans is groot dat we het intakegesprek online zullen doen vanwege de coronamaatregelen, maar daarover wordt u op tijd geïnformeerd. De kosten voor deze cursus bedragen € 250,00

Wil jij je opgeven? Klik dan hier

Ponywandelen

We organiseren 2x in de maand het ponywandelen. Is uw kind tussen de 4 en 7 jaar oud? Dan kunt u samen komen ponywandelen! Het ponywandelen is onder begeleiding van onze ervaren instructeurs.

Bij meerdere inschrijvingen zullen er groepjes gemaakt worden en elk half uur wordt er een nieuwe groep gestart.

Een lange broek en laarzen of dichte schoenen zijn verplicht met rijden.

Houd de agenda op onze website in de gaten om te zien wanneer u samen kan komen ponywandelen!

Meld je aan voor het ponywandelen

Cursus Paard en Gedrag

Cursus over het natuurlijke paardengedrag

Wil je alles weten over het gedrag van paarden? Misschien zelfs het gedrag kunnen beïnvloeden? Volg de cursus Paard en Gedrag bij de Goudse Manege, de enige manege in Gouda en omstreken die deze cursus aanbiedt.

Momenten dat het paard onvoorspelbaar reageert. Onder het zadel of in de stal, iedereen kent het wel. In onze 3-delige cursus Paard en Gedrag leer je het gedrag van een paard begrijpen en beïnvloeden. Onze gediplomeerde gedragstrainers leren je door middel van interactieve lessen stap voor stap hoe een paard denkt en hoe jij de leider kan zijn. Na de cursus ben je in staat om het gedrag van een paard te herkennen, begrijpen en beïnvloeden!

De cursus is effectief voor mensen die kennis op willen doen over het paardengedrag. Ook voor mensen met een angst voor paarden of paardrijden is deze cursus een groot voordeel. Angst voor paarden komt vaak voort uit de onvoorspelbaarheid van dier. Door middel van de cursus leer je over het gedrag en hoe jij daar als mens op kan inspelen. Hierdoor is het paard niet meer onvoorspelbaar voor jou!

Niveau 1

De cursus is verdeelt in 3 niveaus. Bij niveau 1 leer je de basis, hierbij staan twee dingen centraal. Als eerste leer je over het natuurlijke gedrag van een paard. Paarden zijn van nature vluchtdieren. Dat betekent hij of zij vlucht zodra het iets ziet wat onbekend is. Daarnaast is een paard een kudde dier. Dit bekent dat een paard van nature een hiërarchie is gewent en luistert naar een leider. Ten tweede zal je leren hoe je zelf overkomt naar een paard en hoe je je lichaam effectief gebruikt in de non-verbale communicatie naar het paard toe. Dit is de basiskennis voor het beïnvloeden van een paard.

Tijdens de cursus gaan we aan de slag met vier verschillende trainingsvormen vanaf de grond, namelijk: loswerken, grondwerk, hindernis- en obstakeltraining en dubbele lijnen. Alle vier dragen ze bij aan het ontwikkelen van jou als sterke leider van het paard. Daarnaast leert het paard omgaan met dingen die voor hem onbekend of eng zijn.

Niveau 2 en 3

Nadat niveau 1 is afgerond kan verder worden gegaan met niveau 2 en 3. Naarmate de cursus vordert wordt de theorie en de praktijk verder uitgelegd. Vooral het paard leren omgaan met angst en prikkels wordt verder uitgediept. Verder leer je paarden met uitdagender gedrag te trainen, zoals een paard dat de trailer niet in willen lopen of een angst voor muziek heeft.

 

Even voorstellen…

Diane Klaverdijk-Muilenburg

Sinds jongs af aan is Diane actief bezig met paarden. Ze heeft een grote interesse voor het trainen van paarden op een manier waarop je een eenheid vormt. De omslag van leraar basisonderwijs naar de opleiding Paardenhouderij was snel gedaan. Tijdens deze periode heeft Diane haar instructeursdiploma behaald. Verder beschikt ze ook over het diploma Carrousel Commandant.

Aangezien de interesse voor paardengedrag bleef groeien begon Diane, samen met Lejanne Marelis, met het doen van losse cursussen bij Equine.com. Uiteindelijk besloot ze in 2013 te starten met de opleiding Instructeur Paard en Gedrag. Hiervoor heeft ze in 2017 haar diploma overhandigt gekregen. Op de Goudse Manege is ze actief als instructeur voor rijlessen en als trainer voor de cursus Paard en Gedrag.

Lejanne Meralis

Lejanne is al sinds jongs af aan actief tussen de paarden. Sinds 2014 heeft ze haar eigen paard, Whiskey. Deze had een probleem met smalle doorgangen. In haar zoektocht naar de oplossing kwam ze bij Equine.com terecht.

Samen met Diane Klaverdijk begon Lejanne met het doen van losse cursussen. Uiteindelijk besloot ze de opleiding Instructeur Paard en Gedrag te volgen en heeft deze in 2017 afgerond. Samen met Diane verzorgt Lejanne de cursus Paard en Gedrag op de Goudse Manege.

 

Praktische informatie

De cursus bestaat uit 6 lessen van elk 1,5 uur en afsluitend examen. De lessen zullen plaatsvinden op De Goudse Manege, welke beschikt over een goede bereikbaarheid via zowel de auto als het openbaar vervoer. De lessen zullen plaatsvinden in het weekend.

Kosten voor de cursus zijn €150,- p.p. voor ruiters van De Goudse Manege en €175,- p.p. voor mensen van buitenaf.

Om mee te doen aan de cursus is er geen vereiste voorkennis nodig. Wel is de minimum leeftijd 12 jaar.

Wil je meedoen? Klik hier en geef je op!

Voor vragen, neem hier contact op

 

De cursus is mede ontwikkeld en onder auspiciën van E-quine.com tot stand gekomen en kan wellicht ook een leuke opstart zijn voor de instructeurs cursus van E-quine.

Kinderfeestjes

Wil je zien hoe zo’n feestje er dan uit ziet? Kijk dan snel naar het filmpje hieronder!

Informatie flyer verjaardagFlyer verjaardag 2/2

Of download onze flyer voor meer informatie en de opties

Kom je ook je feestje bij ons vieren?

Reservering kinderfeestje

Betaling kan op de dag zelf, contant of met de pin.
 • DD slash MM slash JJJJ
 • Voer een getal tussen 6 en 10 in.
 • Gelieve meerdere data aangeven op de zaterdagmiddag.

Cursus Alles over paardenverzorging

Hoe leuk is het om een verzorgpaard of pony te hebben?

Bij ons op de manege kan dat! Hoe je junior verzorger of verzorger kunt worden lees je op deze pagina onder het kopje cursus. Daar vind je de benodigde informatie en hieronder staat alvast een toelichting hierop.

Meld je aan voor de cursus

Spelregels: Ieder paard/ pony heeft maximaal 1 verzorger per dag. Een paard/ pony mag iedere dag één keer verzorgd worden. Op zondag niet.

Met het behaalde certificaat 1 en 2 ben je junior verzorger en mag je:
1 (vaste) dag per week een vaste pony/ paard verzorgen.

Deze verzorging bestaat uit:

 • in de stal poetsen met zachte en harde borstels
 • in de stal hoeven uitkrabben
 • in de stal de manen kammen met een zachte borstel en de vlechten zoals van bijv Ringo laten zitten. Pas op dat er geen elastiekjes in de stal blijven liggen, dit is gevaarlijk voor de dieren.
 • in de stal de staart uitpluizen het liefst met de hand.

Om verzorger te kunnen worden dien je:

 • minimaal 8 jaar oud zijn
 • deelgenomen hebben aan de cursus “Alles over paardenverzorging deel 1”
 • deelgenomen hebben aan de cursus “Alles over paardenverzorging deel 2”

Verzorger ben je als je paardenverzorging 1, 2 en 3 hebt.
Als verzorger mag je 1 (vaste) dag per week een vaste pony/ paard verzorgen. Daarnaast houdt de verzorger contact met de junior-verzorgers om hun te helpen bij het leren verzorgen van een pony/paard. De verzorger mag meer dan de junior verzorger. Je mag:

 • pony/paard verzorgen op de poetsplaats
 • wandelen met de pony/paard op het achtererf tot het eind van de buitenrijbaan
 • paard/pony wassen in overleg met de stalmedewerkers bijv voor een wedstrijd

Om verzorger te worden moet je:

 • minimaal 10 jaar oud zijn
 • deelgenomen hebben aan de cursus “Alles over paardenverzorging deel 3”

Omdat we op woensdag en zaterdag een groot gedeelte van de dag lessen hebben, mogen de paarden en pony’s alleen in hun box verzorgd worden. Op deze dagen mag er ook niet gewandeld worden.

De paarden en pony’s hebben tussendoor hun rust nodig en moeten ook tijd hebben om te eten. Verzorgers mogen maar 1x per dag het paard of de pony verzorgen. Zo krijgen de dieren meer rust en dat verdienen ze ook heel erg.

Meld je aan voor de cursus

Anouk is het vaste aanspreekpunt voor de beschikbare paarden en pony’s. Zij deelt ze in en zal ook veranderingen doorgeven.

Cursus paardenverzorging

Deze cursus waarin je alles leert over de verzorging van paarden bestaat uit drie delen. Deel 1 beslaat 3 zaterdagen en deel 2 en 3 beslaan 4 zaterdagen, waarin diverse onderwerpen aan bod komen. Wanneer er één les gemist is kun je deze inhalen tijdens de inhaal les. We beginnen met het uitleggen van poetsen, opzadelen en omgaan met een pony/paard.

Op onze site vind je de data van alle cursusdagen. Ook wordt er aangegeven welke cursus er op dat moment plaats zal vinden. De cursus moet in de juiste volgorde worden gevolgd, anders kan er kennis ontbreken. Wil je meedoen? Geef je dan nu snel op!

Wanneer deel 1 is behaald moet er eerst nog cursus 2 gevolgd worden, voordat er een verzorgpony gekozen mag worden. Wel weet je nu al meer over paarden en hoe je er mee om kunt gaan!

Wanneer deel 2 is behaald mag er een verzorgpony worden gekozen (die je per mail kunt aanvragen). Deze verzorgpony mag je op één vaste dag in de week poetsen. Het poetsen gebeurt nog wel in stal. Pas wanneer deel 3 is behaald mag er worden gepoetst op de poetsplaats.
Voor deel 3 moet je minimaal 10 jaar zijn.

Wanneer dit laatste deel van de paardenverzorgingscursus is behaald mag je je verzorgpony op jouw vaste dag poetsen op de poetsplaats.

 • Jeugd t/m 15 jaar mag i.v.m. de veiligheid alleen een pony kiezen en jeugd vanaf 16 jaar mag een paard kiezen.
 • Wanneer het gekozen dier krachtvoer (biks, muesli enz.) aan het eten mag is, het niet naar de poetsplaats of wandelen eerst zijn eten opeten.
 • Op woensdag en zaterdag mag er alleen op stal gepoetst worden en er mag vanwege de drukte niet meer gewandeld worden met de paarden en pony’s.
 • Op zondag worden er geen pony’s verzorgd.

Meer informatie

Wil jij weten wanneer je wat mag doen? Lees nu de nieuwe cursus alles over paardenverzorging:

Cursus Alles over paardenverzorging (NIEUW)

Data cursus

Geen actuele data beschikbaar

Leasepaard

Altijd van een eigen paard gedroomd? Neem een leasepaard!

Bij ons kun je een paard leasen. Een leasepaard is bijna hetzelfde als een eigen paard. Maar dan zonder de risico’s en de zorgen.

Terwijl jij er lekker veel plezier mee hebt zorgen wij voor het schoonmaken van de stal, het zadel/ hoofdstel, de dierenarts en de hoefsmid. Je mag alles met jouw leasepaard of -pony doen. Zoals er mee rijden in de les en ook buiten de lessen om.

Uitgebreid verzorgen, poetsen, wandelen, longeren, toiletteren en nog veel meer. Je kunt leasen voor de hele week maar ook voor een halve week. Dat is natuurlijk goedkoper.

Tarieven

Per maand
per 1 aug
Zilver € 360,00
Goud € 675,00

Lees hier over de mogelijkheden

Lessen

Ook altijd al willen paardrijden? Dan ben je bij De Goudse Manege aan het juiste adres! Jong en oud, gevorderd of beginner, iedereen kan bij ons terecht!

Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier voor meer informatie!

Pensionstal

Bent u op zoek naar een geschikte plek voor uw paard of pony? Een plek waar u uw paard met een gerust hart achter kunt laten, waar sfeer en gezelligheid één van de kernwoorden is. En waar aandacht en de juiste verzorging van onze dieren op nummer 1 staan? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Het is mogelijk om uw paard/pony bij ons te stallen.

Wij werken op all-inclusive basis.

 • 5 voerbeurten per dag. Uw paard krijgt de beste kwaliteit kuilgras en krachtvoer. (ruw- en krachtvoer)
 • Dagelijks uitmesten en opstrooien van de stal. Wij gebruiken de beste kwaliteit stro.
 • Zomers bieden we ruime grasweiden, swinters droge paddocks. Beide met veilige en nette omheining. Wij zetten uw paard er in en halen hem er ook weer voor u uit.
 • Twee binnenrijbanen met nieuwe geopad bodem. Voldoende springmateriaal.
 • Inclusief gebruik zadelkast en dekenrek.
 • KNHS wedstrijden op eigen terrein.
 • Gelegen aan recreatiegebied De Goudse Hout.

Tarieven

Prijs per
1 aug 2021
Pony in pension € 377,50 per maand
Paard (v.a. 1.49 m) in pension € 407,50 per maand
Extra pensionkast € 15,00 per maand
Stalling trailer € 15,00 per maand

Algemene voorwaarden Goudse Manege

Trainings weken en ruiterkampen

In de vakanties organiseren wij super leuke en leerzame kampen. Per leeftijdsgroep is er een apart programma. Zo gaan de kleinste kinderen vooral lol maken en de volwassenen gaan veel dingen leren en doen die normaal gesproken niet in de lessen worden gedaan. Super leuk dus, maar ook zeer leerzaam!

Kampen 2021

10 tm 14 jaar

Als je in deze leeftijdscategorie valt zit je vaak al wat langer op paardrijden. En ben je wel eens toe aan een stapje meer en toe aan een andere discipline van het paardrijden. Nou dat komt mooi uit…..want dat is precies wat we gaan doen in deze super leuke ponykamp week. We gaan dingen doen waar je altijd al van droomde. En dingen leren die je altijd al wilde weten. Maar vooral heeeel veel lol maken!!

Een klein tipje van de sluier…..we gaan met z’n allen een rit maken ergens in een hele mooie omgeving waar we een tijdje voor in de auto moeten zitten! Ben je al nieuwsgierig?

We verwachten je iedere dag om 10.00uur op de manege en om 16.00uur ga je moe maar voldaan lekker thuis douchen en slapen. Tussen de middag hebben we iedere dag een lekkere lunch. En……op de laatste avond maken we feest en blijven met z’n allen slapen op de manege!

Deelname kost €250. Inschrijven kan alleen als je over voldoende rijervaring beschikt.

7 tm 9 jaar

De hele dag op de manege. De hele dag lekker bezig met de pony’s. Leren, spelen en leuke dingen doen.

Een klein tipje van de sluier…..we gaan rijden met de paardentram, een buitenrit maken op de pony’s, een heel mooi aandenken maken en nog heeel veel meer!

We verwachten je iedere dag om 10.00uur op de manege en om 16.00uur ga je moe maar voldaan lekker thuis douchen en slapen. Tussen de middag hebben we iedere dag een lekkere lunch.

Deelname kost €200. Inschrijven kan alleen als je al paardrijles volgt. Doe je dat nog niet? Dan zijn de ponyochtenden misschien wat voor jou.

5 tm 7 jaar – Ponyochtenden

Voor de jongste paardengekken organiseren we pony-ochtenden deze zomer! Op deze ochtenden gaan we behalve rijden ook nog andere leuke dingen doen met de pony’s. Een super manier om vertrouwd te raken in de omgang met paarden. We hebben voldoende begeleiding om de kids een super ervaring te geven!

We verwachten je iedere dag om 10.00uur op de manege en om 12.30uur eindigt het programma. De kids hebben dan ook al gegeten. Deelname kost €30

 

Verhuur cursusruimte en/of bedrijfsuitjes

Onze cursusruimte is zodanig ingericht dat u hier uw presentatie kunt geven, training kunt houden of voor een ander doel een groep mensen kunt ontvangen. De ruimte geeft zicht op de paardrijbaan, is geschikt voor 30 personen en voorzien van een beamer en scherm.

Tijdens uw verblijf zorgen wij voor voldoende koffie en thee. Ook kunnen wij uw gasten verwennen met een heerlijke lunch.

Wilt u een combinatie maken met paardrijden of een workshop leiderschap met behulp van een paard? Wij hebben enkele hele leuke activiteiten in petto. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Stuur mij meer informatie over de cursusruimte