Diensten

Cursus Paardrijden zonder Angst

Heb je gevoelens van angst (ontwikkelt) tijdens het omgaan met paarden en het paardrijden? En wil je daar graag vanaf? Dan bieden wij je deze cursus aan.

Na een intakegesprek waarbij we ingaan op je angstbeleving gaan we in 9 lessen aan de slag met het herwinnen van het plezier in de omgang met paarden en het paardrijden.

Tijdens de lessen wordt ingegaan op:

 • de lichaamstaal en het gedrag van een paard
 • het omgaan met een paard in de stal en tijdens het opzadelen
 • het begeleiden van een paard.
 • Tijdens laatste lessen gaan we in op de angst tijdens het rijden.

De kans is groot dat we het intakegesprek online zullen doen vanwege de coronamaatregelen, maar daarover wordt u op tijd geïnformeerd. De kosten voor deze cursus bedragen € 250,00

Ponywandelen

Ponywandelen is de leukste manier voor kinderen vanaf 4 jaar om kennis te maken met pony’s en ponyrijden. Deze activiteit organiseren wij met regelmaat op zondagen.

Gedurende een half uur ruikt, voelt en beleeft uw zoon/dochter wat het is om om te gaan met een pony. De kinderen zitten tijdens het ponywandelen in het zadel. De pony’s dienen hierbij vast gehouden te worden door een ouder/begeleider. Zowel kind als ouder wordt hierin begeleidt door onze enthousiaste instructrice. Stevige schoenen of laarzen voor ouder en kind zijn raadzaam. Open schoenen zijn in onze stal niet toegestaan. Wanneer je in het zadel zit is een gladde broek/legging het prettigst. Een veiligheidscap hebben wij te leen.

In de Agenda op onze website kunt u zien wanneer er ponywandelen georganiseerd wordt. De eerste keer dat u wilt komen dient u zich via de website aan te melden. Daarna voegen wij uw mailadres toe aan ons systeem en kunt u via onze app heel eenvoudig ponywandelen reserveren. De handleiding van onze Ruiter app vindt u op deze website onder de knop Lessen en daarna kiest u voor Ruiter app.

Meld je aan voor het ponywandelen

Cursus Paard en Gedrag

Cursus over het natuurlijke paardengedrag

Wil je alles weten over het gedrag van paarden? Misschien zelfs het gedrag kunnen beïnvloeden? Volg de cursus Paard en Gedrag bij de Goudse Manege, de enige manege in Gouda en omstreken die deze cursus aanbiedt.

Momenten dat het paard onvoorspelbaar reageert. Onder het zadel of in de stal, iedereen kent het wel. In onze 3-delige cursus Paard en Gedrag leer je het gedrag van een paard begrijpen en beïnvloeden. Onze gediplomeerde gedragstrainers leren je door middel van interactieve lessen stap voor stap hoe een paard denkt en hoe jij de leider kan zijn. Na de cursus ben je in staat om het gedrag van een paard te herkennen, begrijpen en beïnvloeden!

De cursus is effectief voor mensen die kennis op willen doen over het paardengedrag. Ook voor mensen met een angst voor paarden of paardrijden is deze cursus een groot voordeel. Angst voor paarden komt vaak voort uit de onvoorspelbaarheid van dier. Door middel van de cursus leer je over het gedrag en hoe jij daar als mens op kan inspelen. Hierdoor is het paard niet meer onvoorspelbaar voor jou!

Niveau 1

De cursus is verdeelt in 3 niveaus. Bij niveau 1 leer je de basis, hierbij staan twee dingen centraal. Als eerste leer je over het natuurlijke gedrag van een paard. Paarden zijn van nature vluchtdieren. Dat betekent hij of zij vlucht zodra het iets ziet wat onbekend is. Daarnaast is een paard een kudde dier. Dit bekent dat een paard van nature een hiërarchie is gewent en luistert naar een leider. Ten tweede zal je leren hoe je zelf overkomt naar een paard en hoe je je lichaam effectief gebruikt in de non-verbale communicatie naar het paard toe. Dit is de basiskennis voor het beïnvloeden van een paard.

Tijdens de cursus gaan we aan de slag met vier verschillende trainingsvormen vanaf de grond, namelijk: loswerken, grondwerk, hindernis- en obstakeltraining en dubbele lijnen. Alle vier dragen ze bij aan het ontwikkelen van jou als sterke leider van het paard. Daarnaast leert het paard omgaan met dingen die voor hem onbekend of eng zijn.

Niveau 2 en 3

Nadat niveau 1 is afgerond kan verder worden gegaan met niveau 2 en 3. Naarmate de cursus vordert wordt de theorie en de praktijk verder uitgelegd. Vooral het paard leren omgaan met angst en prikkels wordt verder uitgediept. Verder leer je paarden met uitdagender gedrag te trainen, zoals een paard dat de trailer niet in willen lopen of een angst voor muziek heeft.

 

Even voorstellen…

Diane Klaverdijk-Muilenburg

Sinds jongs af aan is Diane actief bezig met paarden. Ze heeft een grote interesse voor het trainen van paarden op een manier waarop je een eenheid vormt. De omslag van leraar basisonderwijs naar de opleiding Paardenhouderij was snel gedaan. Tijdens deze periode heeft Diane haar instructeursdiploma behaald. Verder beschikt ze ook over het diploma Carrousel Commandant.

Aangezien de interesse voor paardengedrag bleef groeien begon Diane, samen met Lejanne Marelis, met het doen van losse cursussen bij Equine.com. Uiteindelijk besloot ze in 2013 te starten met de opleiding Instructeur Paard en Gedrag. Hiervoor heeft ze in 2017 haar diploma overhandigt gekregen. Op de Goudse Manege is ze actief als instructeur voor rijlessen en als trainer voor de cursus Paard en Gedrag.

Lejanne Meralis

Lejanne is al sinds jongs af aan actief tussen de paarden. Sinds 2014 heeft ze haar eigen paard, Whiskey. Deze had een probleem met smalle doorgangen. In haar zoektocht naar de oplossing kwam ze bij Equine.com terecht.

Samen met Diane Klaverdijk begon Lejanne met het doen van losse cursussen. Uiteindelijk besloot ze de opleiding Instructeur Paard en Gedrag te volgen en heeft deze in 2017 afgerond. Samen met Diane verzorgt Lejanne de cursus Paard en Gedrag op de Goudse Manege.

 

Praktische informatie

De cursus bestaat uit 6 lessen van elk 1,5 uur en afsluitend examen. De lessen zullen plaatsvinden op De Goudse Manege, welke beschikt over een goede bereikbaarheid via zowel de auto als het openbaar vervoer. De lessen zullen plaatsvinden in het weekend.

Kosten voor de cursus zijn €150,- p.p. voor ruiters van De Goudse Manege en €175,- p.p. voor mensen van buitenaf.

Om mee te doen aan de cursus is er geen vereiste voorkennis nodig. Wel is de minimum leeftijd 12 jaar.

Voor vragen, neem hier contact op

 

De cursus is mede ontwikkeld en onder auspiciën van E-quine.com tot stand gekomen en kan wellicht ook een leuke opstart zijn voor de instructeurs cursus van E-quine.

Kinderfeestjes

Wil je zien hoe zo’n feestje er dan uit ziet? Kijk dan snel naar het filmpje hieronder!

Informatie flyer verjaardagFlyer verjaardag 2/2

Of download onze flyer voor meer informatie en de opties

Kom je ook je feestje bij ons vieren?

Reservering kinderfeestje

Betaling kan op de dag zelf, contant of met de pin.
 • DD slash MM slash JJJJ
 • Voer een getal tussen 6 en 10 in.
 • Gelieve meerdere data aangeven op de zaterdagmiddag.

Leasepaard

Altijd van een eigen paard gedroomd? Neem een leasepaard!

Bij ons kun je een paard leasen. Een leasepaard is bijna hetzelfde als een eigen paard. Maar dan zonder de risico’s en de zorgen.

Terwijl jij er lekker veel plezier mee hebt zorgen wij voor het schoonmaken van de stal, het zadel/ hoofdstel, de dierenarts en de hoefsmid. Je mag alles met jouw leasepaard of -pony doen. Zoals er mee rijden in de les en ook buiten de lessen om.

Uitgebreid verzorgen, poetsen, wandelen, longeren, toiletteren en nog veel meer. Je kunt leasen voor de hele week maar ook voor een halve week. Dat is natuurlijk goedkoper.

Tarieven

Prijs per

1 feb. 2023

Zilver € 390,00
Goud € 725,00

Lees hier over de mogelijkheden

Lessen

Ook altijd al willen paardrijden? Dan ben je bij De Goudse Manege aan het juiste adres! Jong en oud, gevorderd of beginner, iedereen kan bij ons terecht!

Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier voor meer informatie!

Pensionstal

Bent u op zoek naar een geschikte plek voor uw paard of pony? Een plek waar u uw paard met een gerust hart achter kunt laten, waar sfeer en gezelligheid één van de kernwoorden is. En waar aandacht en de juiste verzorging van onze dieren op nummer 1 staan? Dan bent u bij ons aan het juiste adres.

Het is mogelijk om uw paard/pony bij ons te stallen.

Wij werken op all-inclusive basis.

 • 5 voerbeurten per dag. Uw paard krijgt de beste kwaliteit kuilgras en krachtvoer. (ruw- en krachtvoer)
 • Dagelijks uitmesten en opstrooien van de stal. Wij gebruiken de beste kwaliteit stro.
 • Zomers bieden we ruime grasweiden, swinters droge paddocks. Beide met veilige en nette omheining. Wij zetten uw paard er in en halen hem er ook weer voor u uit.
 • Twee binnenrijbanen met nieuwe geopad bodem. Voldoende springmateriaal.
 • Inclusief gebruik zadelkast en dekenrek.
 • KNHS wedstrijden op eigen terrein.
 • Gelegen aan recreatiegebied De Goudse Hout.

Tarieven

Prijs per
1 feb. 2023
Pony in pension € 407,50 per maand
Paard (v.a. 1.49 m) in pension € 437,50 per maand
Extra pensionkast € 15,00 per maand
Stalling trailer € 15,00 per maand

Algemene voorwaarden Goudse Manege

Trainings weken en ruiterkampen

In de vakanties organiseren wij super leuke en leerzame kampen. Per leeftijdsgroep is er een apart programma. Zo gaan de kleinste kinderen vooral lol maken en de volwassenen gaan veel dingen leren en doen die normaal gesproken niet in de lessen worden gedaan. Super leuk dus, maar ook zeer leerzaam!

Kampen 2023

10 tm 14 jaar

Als je in deze leeftijdscategorie valt zit je vaak al wat langer op paardrijden. En ben je wel eens toe aan een stapje meer en toe aan een andere discipline van het paardrijden. Nou dat komt mooi uit…..want dat is precies wat we gaan doen in deze super leuke ponykamp week. We gaan dingen doen waar je altijd al van droomde. En dingen leren die je altijd al wilde weten. Maar vooral heeeel veel lol maken!!

Een klein tipje van de sluier…..we gaan met z’n allen een rit maken ergens in een hele mooie omgeving waar we een tijdje voor in de auto moeten zitten! Ben je al nieuwsgierig?

We verwachten je iedere dag om 10.00uur op de manege en om 16.00uur ga je moe maar voldaan lekker thuis douchen en slapen. Tussen de middag hebben we iedere dag een lekkere lunch. En……op de laatste avond maken we feest en blijven met z’n allen slapen op de manege!

Deelname kost n.t.b. Inschrijven kan alleen als je over voldoende rijervaring beschikt.

7 tm 9 jaar

De hele dag op de manege. De hele dag lekker bezig met de pony’s. Leren, spelen en leuke dingen doen.

Een klein tipje van de sluier…..we gaan rijden met de paardentram, een buitenrit maken op de pony’s, een heel mooi aandenken maken en nog heeel veel meer!

We verwachten je iedere dag om 10.00uur op de manege en om 16.00uur ga je moe maar voldaan lekker thuis douchen en slapen. Tussen de middag hebben we iedere dag een lekkere lunch.

Deelname kost n.t.b.. Inschrijven kan alleen als je al paardrijles volgt. Doe je dat nog niet? Dan zijn de ponyochtenden misschien wat voor jou.

5 tm 7 jaar – Ponyochtenden

Voor de jongste paardengekken organiseren we pony-ochtenden deze zomer! Op deze ochtenden gaan we behalve rijden ook nog andere leuke dingen doen met de pony’s. Een super manier om vertrouwd te raken in de omgang met paarden. We hebben voldoende begeleiding om de kids een super ervaring te geven!

We verwachten je iedere dag om 10.00uur op de manege en om 12.30uur eindigt het programma. De kids hebben dan ook al gegeten. Deelname kost € 32,50

Verhuur cursusruimte en/of bedrijfsuitjes

Onze cursusruimte is zodanig ingericht dat u hier uw presentatie kunt geven, training kunt houden of voor een ander doel een groep mensen kunt ontvangen. De ruimte geeft zicht op de paardrijbaan, is geschikt voor 30 personen en voorzien van een beamer en scherm.

Tijdens uw verblijf zorgen wij voor voldoende koffie en thee. Ook kunnen wij uw gasten verwennen met een heerlijke lunch.

Wilt u een combinatie maken met paardrijden of een workshop leiderschap met behulp van een paard? Wij hebben enkele hele leuke activiteiten in petto. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Stuur mij meer informatie over de cursusruimte

Goudse Manege-kampioen 2022!

Word de Goudse Manege-kampioen 2022!

Wil jij gekroond worden tot kampioen van de Goudse Manege? Lees dan hier hoe je kans maakt.
Gedurende het jaar organiseren we minimaal 6 keer een F-proevendag. Ook organiseren we minimaal 2 maal een Vaardigheidswedstrijd en 2 maal een Zit-proevendag volgens de reglementen van de FNRS Zitcompetitie. Om in aanmerking te komen voor het kampioenschap tellen de 4 beste F-proeven. Daarnaast telt de beste score van de Vaardigheidswedstrijd en de beste score van de Zit-proef mee voor de eindstand. De ruiter met de hoogste totaalscore wordt gekroond tot Goudse Manege-kampioen!

We krijgen dus 2 kampioenen! De kampioenen gaan er vandoor met de Goudse Manege Wisseltrofee.